040 88 99 18 - Zaupni telefon vsak delovni dan med 10. in 15.uro

V Sloveniji imamo sklenjen družbeni dogovor o zaščiti mladoletnih oseb pred škodljivimi vplivi iger na srečo. Ščitimo jih tako, da jim onemogočamo dostop do iger na srečo. Mladoletnim osebam je tako prepovedan vstop v igralnice in igralne salone ter odprtje igralnega računa na spletnih portalih Loterije Slovenije in Športne loterije ter v spletni igralnici Casina Portorož (v letu 2019 so jo zaprli).

Velika pomanjkljivost veljavne zakonodaje je v tem, da mladoletnikom nikjer izrecno ne prepoveduje oz. ne onemogoča tudi igranja športnih stav na terminalih, ki se nahajajo na poštah, bencinskih črpalkah, trafikah, gostinskih lokalih itd. Prav tako niso predvidene sankcije za podjetja in prodajalce, ki otrokom in mladoletnim osebam dopuščajo vplačevanje športnih stav.

Zbrani podatki iz različnih slovenskih raziskav kažejo, da  je igranje športnih stav med  mladoletniki v Sloveniji zelo razširjeno.

Naše stališče je, da bi morali mladim onemogočiti vsakršno sodelovanje pri igrah na srečo pred dopolnjenim 18.letom. Tudi igranje hitrih srečk in lota.

Poglej infografiko:
Mladi in igranje športnih stav
Razširjenost igranja športnih stav v Sloveniji

Osnovni princip športnih stav:

Stavnica zbira denar igralcev za stave na športne dogodke ter izplačuje nagrade igralcem stav, ki so zadeli izide na svojih stavnih listkih. Temeljni ekonomski cilj stavnice je, da je skupna vsota izplačil nižja od skupne vsote prejetih vplačil. Umetnost izračunavanja kvot na športne dogodke omogoča, da je to izvedljivo in obenem zanesljivo. Stavnice  nad izidi športnih dogodkov nimajo nadzora, lahko pa nadzirajo višino kvot, ki jih ponujajo igralcem. Kvote so postavljene tako, da stavnicam prinašajo dobiček in to ne glede na izide tekem.

 

Športne stave nekoč: 

Dva ducata let nazaj je bilo športne stave v večini evropskih držav moč igrati le ob vikendih, ko so potekale nacionalne nogometne lige. Nogomet je bil osrednje središče zanimanja tako stavnic kot tudi navdušencev nad stavami. V naših krajih je bilo možno igrati samo eno obliko športnih stav, to je bila Športna napoved na rezultate nogometne lige nekdanje države. Igrala se je mala športna napoved z desetimi in velika napoved s trinajstimi pari. Kot je razloženo nekoliko nižje, je pravilna napoved desetih ali trinajstih rezultatov na enem stavnem listku skoraj povsem odvisna le od sreče oz. pravilneje povedano  - od naključja. 

 

Športne stave danes:

Danes je možno staviti tudi le na eno samo tekmo. Toda stava na rezultat nogometne tekme s tremi možnimi izidi predstavlja danes le en segment v široki ponudbi različnih možnosti za stave. Skozi oči igralca športnih stav je npr. nogometna tekma med Realom in Barcelono danes kakor torta, razrezana je na številne majhne kose, pravzaprave na desetine majhnih koščkov.  Vsak od teh elementov predstavlja samostojni produkt na katerega je možno vezati stave.

Staviti je možno na skoraj vse: kdo bo zmagal v prvem, kdo v drugem polčasu in kdo bo na koncu dobil tekmo, stavite lahko na število kotov, golov, na sodo ali liho število le teh, na število rumenih kartonov, kdo bo dal gol, koliko golov bo dal, v katerem delu tekme bodo padli goli, kdo bo izvedel prvi avt, prvi kot itd. Na tujih stavnicah lahko na eni tekmi hkrati stavite na več opcij, medtem ko je  v Sloveniji na eno tekmo možno postaviti le eno stavo.

 

Povečana tveganja pri igranju stav:

Nekoč smo stavili tako, da smo svoje stave vplačali med tednom za tekme, ki bodo odigrane šele konec tedna. Odloženo nagrajevanje in posledično zadovoljstvo je predstavljalo najpomembnejši zaščitni faktor pred ekscesivnim igranjem športnih stav.  Ritual  stava-med-tednom-nagrada-v-nedeljo je omogočal igranje stav le enkrat na teden, podobno kot je bilo to značilno za široko družbeno sprejemljivo igranje lota. Ekscesivni igralci stav so sicer lahko vplačali več kombinacijskih listkov, toda stavili so lahko le na pare, ki jih je vnaprej izbral in na stavnih listkih ponudil prireditelj stav.

V novejšem času smo dobili internet in povsem nove stavne produkte. Športni dogodki so v globalnem svetu na voljo vsak trenutek, igralci pa lahko s pomočjo interneta stave vplačujejo tudi na drugih trgih, ne le v matični državi. Strukturna karakteristika stav, kot hazarderskega produkta, se je tako povsem spremenila. Iz nekoč tedenskega rituala se je postavljanje stav preoblikovalo v dnevno aktivnost in v nekaterih primerih tudi v stave na vsakih nekaj minut. Stavnice zvečer več ne rabijo zapirati svojih vrat, v globalnem svetu so odprte 24/7.

Povečala se je ponudba stav in stavnih izpeljank, skladno s tem se  ves čas skrajšuje tudi interval med postavljeno stavo in prejeto nagrado. In ravno slednje predstavlja največjo nevarnost. Prvič v zgodovini stav imamo namreč stanje, da ima igralec stav, ki ga zagrabi koprnenje po stavi, na voljo takojšnjo potešitev te potrebe. Potrebuje le računalnik ali mobilno napravo ter hitri internet. Interval med dvema stavama je tako s sedmih dni izpred dveh ali treh desetletij danes učinkovito zreduciran na le nekaj sekund. Vsaka stava na produkte, ki jih ne razumete stoodstotno, je igra na srečo.

 

Igra na srečo ali izkustvena igra?  Verjetnost pozitivnega izida pri igranju športnih stav

Poznavanje športne panoge, odlično razumevanje stavnih kvot ter poprejšnje stavne izkušnje lahko igralcu stav nekoliko povečajo možnosti za uspeh pri stavi na ENO izbrano tekmo. Zmeraj pa je potrebno upoštevati dvoje: naključje in dejstvo, da stavne kvote delujejo v korist stavnice.  Če stavite na več tekem hkrati, si skupno kvoto lahko sicer zelo povečate, toda hkrati se zelo poveča tudi tveganje, da boste vloženi denar izgubili.  Višja kot je kvota na kombinacijskem stavnem listku, manjšo vlogo igra pri tem vaše znanje, saj uspešnost stave ni odvisna od dogodkov le na enem igrišču v športni panogi, ki jo dobro poznate. Pri igranju stav s kombinacijskim listkom na več parov, se osnovna ideja športne stave na izid tekme nekoliko razblini, spremeni se v nekaj, kar je še najbolj podobno igri na srečo, v kateri je končni izid posledica naključja. Pri petih, desetih ali še večjem številu nogometnih parov na stavnem listku je vaš končni uspeh večinoma lahko le posledica naključja. Višje kot je število parov, večja je vloga naključja.

Če sploh obstajajo, so zelo redki igralci stav, ki imajo na dolgi rok pozitivni izkupiček. Za te igralce je značilno, da vložijo ogromno časa v raziskovanje ter da so pri sklepanju stav zelo disciplinirani. Takšni igralci morajo dobro prenašati stres, saj morajo biti pripravljeni na dolgotrajne in nepredvidljive serije porazov.

 

Stave v živo

Stave v živo ali mikrostave so stave pri katerih ne stavimo le na končni izid npr. nogomentne tekme, ampak na določene dogodke v času trajanja tekme (npr. prvi avt, prvi kot, prvi rumeni karton, prvi gol itd.).  Za te stave je značilno, da močno vzpodbujajo impulzivno vedenje igralcev stav, posledica takega vedenja pa so nenadne, nenačrtovane stave. Drugi izraz za vedenje, pri katerem prihaja do impulzivnih, nenačrtovanih stav, je izguba nadzora.

Impulzivno igranje in izguba nadzora sta tesno povezana s problematičnim igranjem, te povezave so z različnimi študijami že velikokrat potrjene.

Ena od posebnosti online igranja je tudi, da so vse vaše stave zabeležene, te informacije pa lahko stavna hiša uporabi pri snovanju taktik in oblikovanju ponudbe s poglavitnim ciljem, da bi za stave porabili še več denarja. Ponudijo vam lahko stave na manj znane športe, povsem nove oblike stav, ponudba stav ves čas raste... Če takšne ponudbe sprejmete, si zavestno oslabite svoj položaj, saj se odrekate morebitnim prednostim, ki jih imate zaradi poznavanja določene športne panoge.

Poglavitni cilji stavnic so usmerjeni v iskanje načinov za recikliranje oz.vračanje izplačanih dobitkov v sistem stav, nova vplačila rednih igralcev, ter rekrutiranje novih igralcev stav.

 

Pametnejši od stavnice

Igre na srečo ponujajo iluzijo, da je z njimi, če je sreča na naši strani, moč praktično čez noč zaslužiti veliko denarja. Svet športnih stav ponuja nadgradnjo te iluzije: do denarja se je moč dokopati z lastno pametjo.
 
Pa poglejmo, kako je s tem.
Pri športnih stavah se nam lahko zazdi, da imamo že v štartu boljši položaj, kot ga ima, v primerjavi z nami, stavnica. Lahko si izberemo svoj šport, svoje klube, število parov in še na desetine drugih možnosti obstaja. Stavnica mora vse naše stave sprejeti in jih plačati, če se naša napoved izpolni. Zastonj denar torej, le pametno je treba staviti. 
 

Na žalost si vsi igralci stav čez čas pridelajo izgube, stavnice pa delajo veselo naprej. Tako je zmeraj bilo in zmeraj bo tako. Matematični model pri igrah na srečo deluje zmeraj v korist prireditelja in v škodo igralcev.  Zato ima lahko lastnica najbolj popularne angleške stavnice Bet 365 višjo letno plačo kot jo imajo Messi, Ronaldo in Neymar skupaj. Uspeh pri stavah nima nič opraviti z našo inteligenco, saj stvari (na dolgi rok) enostavno ni možno peljati na način, ki bi pomenil zagotovljeni dobiček za igralca.

Ko na stavah ustvarimo izgube, jih nismo ustvarili zato, ker je naš IQ prenizek in posledično ne znamo staviti, ampak smo izgube ustvarili zaradi predolgega vztrajanja v igri, zaradi česar je prišla v ospredje matematična prednost stavnice, ki je vgrajena v stavne kvote.
 
Pozor!
Če si pri stavah skušate pomagati z informacijami o vnaprej dogovorjenih tekmah, to ni več stava na športni dogodek, ampak je nekaj drugega, najverjetneje poskus goljufanja.
Če se poslužujete sistema hitrega prenosa informacij, ki je znan kot "courtsideing", je to v očeh večine stavnic prav tako poskus goljufanja.
 
 
O tem, kdo bo izvajal prvi avt na tekmi, je lahko odločeno že pred tekmo. Tudi na najvišjem tekmovalnem nivoju.