040 88 99 18 - Zaupni telefon vsak delovni dan med 10. in 15.uro

"Kdor se je prvič napil ali zadel z drogo pri enajstih letih, ima veliko večje tveganje za razvoj zasvojenosti, kot pa nekdo, ki je to storil po dvajsetem letu."  (Gašper Grobelšek, specializant otroške in mladostniške psihiatrije na UKC Maribor, 2017)

Povsem enako trditev je mogoče izreči tudi za igre na srečo.

Prej, kot nekdo prične z igranjem na srečo ali stavami za denar, večje je njegovo tveganje za razvoj zasvojenosti.  Ta povezava je dokazana v številnih raziskavah po svetu.

Nikoli doslej v zgodovini človeštva ni bilo na voljo toliko različnih možnosti za igranje iger na srečo, kot jih imamo danes.  V zadnjih letih je prišlo do bliskovitega napredka na področju internetnih tehnologij in danes lahko s pomočjo svoje mobilne naprave nosimo stavnico ali kazino kar v svoji torbici ali žepu.

Nikoli doslej tudi nismo bili tako bombardirani z oglasi, ki oglašujejo igre na srečo, te so postale najbolj oglaševana dejavnost na planetu.

V eni od zadnjih raziskav v Avstraliji so ugotovili, da je tri četrtine otrok med 8 in 16 letom prepričanih, da so stave oz. igre na srečo sestavni del športa ter nekaj povsem normalnega. Dve tretjini otrok iz iste raziskave zna našteti ime vsaj ene športne stavnice.

Po obdobju kontemplacije in iskanja optimalne rešitve so v Avstraliji v letu 2018 dokončno prepovedali oglaševanje iger na srečo ob prenašanju športnih dogodkov v živo na televiziji, ki potekajo pred 20:30.

V Evropi namerava Belgija do konca leta 2022 praktično prepovedati oglaševanje iger na srečo, saj podjetja ali platforme za igre na srečo ne bodo smele več oglaševati na televiziji, radiu, v družabnih medijih, na plakatih na ulicah, v časopisih ali prek prilagojene (e-)pošte in besedilnih sporočil. Da so igre na srečo  "novi tobak", je javno oznanil belgijski minister za pravosodje Vincent Van Quickenborne.  Več o tem...

Igranja na srečo za denar našim otrokom in mladostnikom ne moremo v popolnosti preprečiti, saj bodo zmeraj našli pot. Prav tako med njimi ni mogoče izkoreniniti pojava problematičnega igranja.

Lahko pa takšno, zanje, za njihove bližnje in celotno družbo, škodljivo igranje omejimo oz. preprečimo nepotreben prirast zasvojenosti. V mislih imamo tisti del, za katerega je mogoče trditi, da je neposredna posledica nepoznavanja tveganj in negativnih posledic, torej neinformiranosti.

To je mogoče storiti izključno s prenosom znanja na mlajše generacije in zato je ozaveščanje otrok, mladostnikov, odrasle mladine in celotne javnosti tako zelo pomembno.  Z znanjem oboroženi mladostnik ima namreč neprimerno boljši izhodiščni položaj od tistega, ki o tveganjih ni nikoli slišal.

Vsaka dodatna nepotrebna mlada žrtev hazarda gre zato na rovaš vseh nas in družbe kot take.

Iz študij in osebnih zgodb problematičnih igralcev je mogoče izvleči zaključek, da lahko velik dobitek otroka ali mladostnika v igri na srečo odigra vlogo ene najslabših popotnic za življenje. Nedozoreli možgani otrok in mladostnikov lahko zelo hitro stopijo v past iracionalnih razmišljanj, med katerimi je na prvem mestu tisto, ki pravi, da je z igranjem na srečo mogoče služiti denar.