Oblike brezplačne pomoči:

Info točka: Prešernova 3, MB

Piši psihoterapevtu: e-pošta

Live chat - kmalu

Skype intervenca: po dogovoru s psihoterapevtom

Testiraj se online!:  kmalu

SOS telefon, info:    kmalu

Prijavi se na Nagradni natečaj  na temo osveščanja o tveganjih pri igrah na srečo!  

Več informacij na naši Facebook strani "Ne zakockaj svoje prihodnosti"


 Joe Cada (2009),  Jonathan Duhamel (2010),  Pius Heinz (2011) in Greg Menson (2012) so zmagovalci zadnjih štirih finalnih turnirjev v okviru World Series of Poker, ki veljajo za nekakšen "Super Bowl" svetovnega pokra. Vsi ti fantje so bili v času svoje zmage na finalnem turnirju WSOP stari med  20 in 24 let.  Ponavadi večina teh zmagovalcev finalnih turnirjev izgine, ponikne in zanje ne slišimo več.  Marsikdo med njimi je končal v bankrotu.  To se zgodi predvsem zaradi odvisnosti, ki so jo razvili in ker zaradi potešitve želje po igri pristopijo tudi k igranju drugih iger (ruleta, avtomati...), kjer pa njihove izkušnje iz pokra ne veljajo prav nič. 

Različic pokra je veliko, med vsemi pa je daleč najbolj popularna Texas Hold'em, ki je že nekaj časa predvsem igra mladih.  Pri nas se poker za denar lahko igra le v casinojih, imamo pa Slovenci tudi državno prvenstvo v pokru ter študentske poker lige, kjer ni prijavnin in nagradnega sklada.  Igralci na teh turnirjih običajno igrajo le za prestiž, se pa je že zgodilo, da je glavni sponzor primaknil avto za zmagovalca finalnega turnirja.   Obstaja  seveda tudi igranje za denar med prijatelji in znanci v zaprtih družbah, kar je verjetno kar precej razvejana prostočasovna dejavnost med mladino.

Online poker:

Online poker je ena najbolj popularnih oblik spletnega hazarda in predstavlja okrog 19% globalnega trga spletnih iger na srečo.  (vir: Gainsbury, Sally (2012-03-02). Internet Gambling: 1 (SpringerBriefs in Behavioral Medicine) (p. 17). Springer. Kindle Edition)

Na spletu je ogromna ponudba specializiranih poker sob, vendar se večina prometa dogaja le na nekaj glavnih poker omrežjih: Poker Stars, Party Poker, Full Tilt Poker, 888poker itd.

Zakaj je igranje pokra na internetu lahko zelo tvegano početje

Poker z miško preko interneta je povsem drugačna igra kot poker, ki ga med sabo igrajo igralci za mizo v zakajeni sobi. Na internetu soigralcev ne vidiš, s tem pa odpade "psihološki boj" in blefiranje,  ki je sicer tako pomembna komponenta te igre. Poleg tega je treba upoštevati še nekatere posebnosti, ki lahko poker preko interneta spremenijo v čisto navadno goljufanje. 

  • Lažni poker portal: spletna stran, ki simulira pravi poker room, zbira depozite in ko jih nabere dovolj - preprosto izgine z denarjem vred
  • Resnični poker portal: ta se trudi delovati pošteno in zaupanja vredno, vendar ima slabo varovanje podatkov.  Naskočijo ga hekerji in se oskrbijo z vsemi potrebnimi podatki bančnih kartic za "brezplačno nakupovanje" preko spleta
  • Resnični poker portal, kjer ti kljub tvojim zmagam nočejo izplačati dobitkov: 
  • Resnični poker portal, ki plačuje, dokler se mu zahoče: Zgodi se ti lahko, da zmaguješ,  a  priigranega denarja ne boš dobil na svoj račun, ker je podjetje, ki vodi spletno stran s pokrom tik pred bankrotom. Znana je zgodba s portalom Ful Tilt Poker,  kjer so bili uporabniki tega portala ogoljufani za okrog 300 milijonov dolarjev
  • Lahko te ogoljufajo igralci pri mizi, ki so med seboj dogovorjeni.  Kako to naredijo?  Znani so številni primeri, ko med sabo dogovorjeni igralci čakajo na primernega igralca z denarjem. Malo ga potipajo, potem pa ga z zvito igro, v kateri mu dovolijo majčkeno-a-ne-preveč zmagovati, prepričajo, da je  najboljši igralec pokra v tej družbi, da ima premoč v znanju in lahko nadzira dogodke za mizo. Ker je bil njegov zaslužek ob prvi seansi minimalen, ga pohlep pripelje nazaj za mizo z istimi igralci, za katere misli, da jih obvladuje. Igralci potem seveda obrnejo ploščo in če takšen igralec ni previden ter ga zanese, ga skupina goljufov za mizo v naslednjih seansah obere do konca. Podobne zgodbe se dogajajo tudi v svetu običajnega pokra v zakajenih sobah in z veliko alkohola.
  • Tvoji nasprotniki na spletu lahko uporabljajo posebne računalniške programe za optimalno igranje pokra
  • Obstajajo tudi programi, s katerimi lahko nekdo vidi karte drugih udeležencev

  • Razvoj odvisnosti: online poker poteka veliko hitreje od običajnega, saj ni dealerja, ki bi zapravljal čas z mešanjem kart . Izjemno hitra igra in povečana frekvenca iger je, podobno kot pri igralnih avtomatih, poglavitni povzročitelj razvoja zasvojenosti in težav.  Vendar so ponudniki pokra na spletu šli še dalje! Rush poker je igra, kjer sploh ni počitka. Takoj ko foldaš (odstopiš) v določeni igri pokra,  se v naslednji sekundi znajdeš za novo mizo in lahko takoj postaviš stavo v novi partiji pokra z novimi soigralci.