Oblike brezplačne pomoči:

Info točka: Prešernova 3, MB

Piši psihoterapevtu: e-pošta

Live chat - kmalu

Skype intervenca: po dogovoru s psihoterapevtom

Testiraj se online!:  kmalu

SOS telefon, info:    kmalu

Prijavi se na Nagradni natečaj  na temo osveščanja o tveganjih pri igrah na srečo!  

Več informacij na naši Facebook strani "Ne zakockaj svoje prihodnosti"


RULETA

Ko s prijatelji igramo biljard, pikado ali fliper, moramo zmeraj v napravo spustiti žeton ali pa kovanec, ki nam omogoči igro. Z vnosom žetona ali kovanca torej plačamo udeležbo v igri in užitek, ki nam ga igranje prinaša. Če v igro ne vključimo stav za denar in ni možnosti izgube, ne dobitka, potem nam ostane le čista zabava. Če uspemo odmisliti komponento zaslužka/izgube in uporabiti enak zorni kot tudi pri igrah na srečo, se zdi igranje teh iger precej visok strošek in pojavi se vprašanje zakaj za zabavo plačati tako visoko ceno. Ko umaknemo možnost dobitka in ko dobi priložnost razum, ki upošteva le matematične zakone, potem izgine tudi vsa magičnost iger na srečo. Na izid posamične igre na ruleti, avtomatih, lotu in na mnogih drugih igrah namreč nimamo prav nobenega vpliva. Na dolgi rok padejo na ruleti vse številke približno enakokrat, zmage in porazi se izničijo. Razliko med kazinom in igralci dela majhen odstotek provizije, ki si jo zaračuna prireditelj. Zasluži jo na ta način, da ob izplačilih igralcem plača nekoliko manj, kot bi bilo realno. Vsakokrat, ko igramo ruleto in zmagamo, torej plačamo pristojbino za udeležbo pri igri tudi za igre, v katerih smo izgubljali. Vse zapisano velja seveda za na dolgi rok. Za boljše razumevanje si oglejmo spodnji primer:

Spodaj: Ruleta online kazina na socialnem omrežju Facebook.                                                                                                                                                                                            S ponavljanjem iste stave smo na tej ruleti v eni minuti odigrali 5 iger, teoretično je tako možno odigrati okrog 300 iger na uro

Kolikšna je cena igranja rulete ob bolj umirjeni igri, recimo 40 iger na uro?


Pri povprečni skupni vrednosti stave na eno igro 5 EUR:                               

Evropska ruleta z eno ničlo :                                                                                        Vkalkulirana prednost hiše je 2,7% na igro ali 13,5 centa

  •   1 ura igre stane 5,40 EUR 
  •  7 ur takšne igre na teden vas bo stalo 37,8 EUR   
  •  30 ur igre na mesec znese 162 EUR   
  • 365 ur takšne igre v enem letu vas bo stalo 1.971 EUR

Nekdo, ki igra bolj strastno in v povprečju stavi 100 EUR na eno igro, bi ob povprečju 40 iger na uro plačal igralnici 108 evrov provizije za vsako uro igranja. Na mesec  (30 ur igranja) bi to zneslo 3.240 evrov in v enem letu bi za svojo igro plačal vrtoglavih 39.420 evrov provizije. V tem času bi igralec odigral 14.600 iger v 365 urah in na mizo položil stave v skupni vrednosti 1.460.000 evrov!  V teh izračunih so upoštevane tudi vse zmage pri igri!  

Pri ruleti z dvema ničlama, je vkalkulirana prednost hiše 5,26 %!


IGRALNI AVTOMATI

Slovenski zakon o igrah na srečo določa, da odstotek vračanja avtomatov ne sme biti nižji od 90%. V praksi to pomeni, da  gre od vsakega v igro vloženega evra  v sklad za dobitke najmanj 90 centov, 10 centov pa avtomat zadrži kot ceno igre. Ta odstotek je lahko za igralce tudi ugodnejši, o tem odloča vsaka igralnica v skladu s svojo politiko poslovanja.

Za lažje razumevanje, kolikšna je cena igre pri igranju avtomatov, si oglejmo primer igralnega avtomata, ki vrača 90% vložka.

Ceno igre na igralnem avtomatu določa več različnih dejavnikov:

  • cena enote oz. kredita  (1 cent  )
  •  število igranih kombinacij oz. linij
  • število kreditov na linijo  
  •  število odigranih iger na minuto  (v našem primeru 14)

Naj poenostavimo: če igralec, ne glede na  različne možne kombinacije, stavi na posamično igro znesek v skupni vrednosti 10 centov in odigra v povprečju 14 iger na minuto,  je zanj cena igre na uro ob 10% proviziji hiše  8,40 EUR.  Igralec, ki stavi na posamično igro v povprečju 20 centov, plača  16,80 EUR kot ceno za  eno uro igre.  Mesečni strošek za 30 ur igre bi prvega igralca stal 252 evrov, drugega pa 504 evre. Na letnem nivoju (365 ur igre) pa je to že precej velik finančni zalogaj za oba, prvi bi bil ob 3.066 evrov, drugi igralec pa bi izgubil 6.132 evrov. V 365 urah igre v enem letu bi oba igralca odigrala po 306.600 iger

Tudi v teh izračunih so zmage pri igrah  že upoštevane in vkalkulirane!                                                          

                                                                                                                                                                                 Zgoraj: video igralni avtomat na Facebooku                                                                                                                                                                           


Še cenovna primerjava obeh iger z biljardom: V eni uri lahko na biljardu v povprečju odigrate tri partije kmečke osmice. Pri ceni žetona 1 EUR je cena  igre za uro biljarda 1,5 EUR na osebo, za 365 ur igranja letno pa bi igralec biljarda zapravil 547,5 EUR.