Oblike brezplačne pomoči:

Info točka: Prešernova 3, MB

Piši psihoterapevtu: e-pošta

Live chat - kmalu

Skype intervenca: po dogovoru s psihoterapevtom

Testiraj se online!:  kmalu

SOS telefon, info:    kmalu

Prijavi se na Nagradni natečaj  na temo osveščanja o tveganjih pri igrah na srečo!  

Več informacij na naši Facebook strani "Ne zakockaj svoje prihodnosti"


 Igralni avtomat je zelo hitra naprava za požiranje denarja,” je rekel predstavnik Bally-a. “Igra ne bi smela biti daljša od treh sekund in pol na igro“ Schüll, Natasha Dow (2012-08-20). Addiction by Design: Machine Gambling in Las Vegas (p. 55). Princeton University Press. Kindle Edition.                                                                                                                                         .

Moderni igralni avtomati sodijo med glavne povzročitelje zasvojenosti od iger na srečo, zato smo jim namenili posebno stran. Nekoč so to bile počasne kovinske škatle s tremi vrtečimi se koluti, ročico in hrupnimi žetoni, danes pa avtomati temeljijo na video tehnologiji, omogočajo novo igro na vsakih nekaj sekund in so definitivno igra z največjo frekvenco dogodkov v zgodovini iger na srečo.

V Sloveniji je  v letu 2001 operiralo 3.022 igralnih avtomatov, v letu 2005 jih je bilo instaliranih 5.893, v letu 2011 pa smo v Sloveniji imeli že 8.763 igralnih avtomatov!  Domačih podatkov o problematičnem ali patološkem igranju v vzročni zvezi z igranjem na avtomatih primanjkuje, zato poglejmo, kaj pravijo raziskave iz tujine.

V Avstraliji je zasvojena ena od šestih oseb, ki redno igrajo poker ( ali "pokie machines", kar je avstralski naziv za igralne avtomate z različnimi igrami). Mladi med 18 in 24 leti zapravijo na avtomatih več kot katerakoli druga starostna skupina. Tri četrtine problematičnih igralcev v Avstraliji predstavljajo igralci poker avtomatov. Pri ženskah je še huje: v 9 od 10 primerov je za probleme kriv poker avtomat. (vir: www.problemgambling.gov.au/) 

V Angliji je najbolj moderna in najbolj profitabilna igra na srečo FOBT (fixed odds betting terminal), ki so jih postavili v siceršnje stavnice (največ 4 na stavnico). Nanje je v eni igri  možno staviti tudi do 100 funtov. Po angleški raziskavi o zasvojenosti (BGPS) iz leta 2010 so ugotovili da so naprave FOBT, na katerih so ruleta, black jack in druge kazino igre, največji povzročitelj odvisnosti oz. problemov v zvezi z igranjem iger na srečo v Angliji. Največ ga igrajo mladi med 16 in 24 leti. (http://www.newstatesman.com/)

Principi na katerih slonijo prednosti modernega igralnega avtomata:

  • Matematični model za izplačila na avtomatu je seveda v korist igralnice
  • Hitra igra (med 900 in 1200 igrami na uro, igra lahko traja tudi le nekaj sekund)  
  • Skoraj zmaga (izgubili ste in avtomat vam da občutek, da se vam je zmaga izmuznila le za malenkost)    
  • Stop gumb (s pritiskom nanj ne odločate o ničemer, ko se je igra pognala je bil izid že znan)      
  • Mali dobitki (niso dovolj za kompenzacijo izgub. Igralci male dobitke vložijo v nadaljno igranje, saj jim dajejo lažno upanje, da jim  bo nadaljnje igranje prineslo velik dobitek)    
  • Napeljevanje k maksimalnim stavam (edino le-te omogočajo glavne jackpote in kljub temu da posamična igra stane en cent, je maksimalna kombinacija (multi lines) lahko vredna nekaj evrov pri samo eni igri)         

                                        

 Zgoraj: FOBT (fixed odds betting terminal) 

      

                                                           

  Desno: Poker avtomati ali "pokies", kot jih imenujejo v Avstraliji. V letu 2011 so v zvezni državi Viktoriji prepovedali namestitev igralnih avtomatov s slušalkami firme Bally, na katerih bi igralci lahko hazardirali in se z uporabo slušalk popolnoma odrezali od zunanjega sveta.                               "Ko postavimo noter 50 igralnih avtomatov, nanje zmeraj gledam kot na 50 dodatnih mišelovk. Nekaj moraš storiti, če želiš ujeti miško. Naša naloga je, da iz naših strank izstisnemo denarja kolikor je mogoče " —Bob Stupak, CEO of Las Vegas Stratosphere, 1995 Schüll, Natasha Dow (2012-08-20). Addiction by Design: Machine Gambling in Las Vegas (p. 29). Princeton University Press. Kindle Edition.